Poliamori

Ez most nagyon hülyén fog hangozni, de végül is anyát keresünk még meg sem fogant gyermekünknek. Levél nekünk ide: amoripoliKUKACgmailPONTcom

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bemutatkozás

poliamori 2009.01.29. 23:20

Előre szeretném bocsájtani, hogy meglehetősen furcsa blogot, illetve bejegyzést fognak olvasni az érdeklődők. Véresen komolyat, noha biztosan lesznek, akik kétségbe vonják majd a szerzőpár épelméjűségét, netán szavahihetőségét, de állunk elébe.

Bemutatkoznánk tehát, a helyzethez illő módon egyelőre csak nagyvonalakban.

Negyvenes magyar házaspár vagyunk, húsz éve házasok. Környezetünk (és a közvélekedés) értelmiséginek nevezne, hiszen mindketten egyetemet végeztünk, s mindketten szellemi munkát végzünk. A közöttünk levő érzelmi, szellemi és fizikai (szexuális) összhang ideálisnak mondható, napi anyagi problémáink nincsenek.

Adjunk nevet is magunknak, hiszen így egyszerűbb lesz beszélni önmagunkról. A nevek persze kitaláltak, de nem is ez a lényeg.

A naptárra nézve látjuk, hogy Adél napja van; legyen tehát a blogon ez párunk hölgytagjának neve. A férfitag pedig mondjuk Zoltán, csak mert az ábécé másik végén van.

Egyetlen problémánk van: nincs gyermekünk. Mindketten szerettünk volna, de nem jött össze: Adél nem tud teherbe esni. Eleinte nehéz volt elfogadni, de mostanra belenyugodtunk. Úgy is lehetne mondani: megtaláltuk a gyermektelenség kellemes, kényelmes oldalait: két felnőtt, akinek nem kell tekintettel lennie másra, ha szabadidőt, külföldi utazást, éttermi vacsorát, mozit, baráti összejövetelt vagy egy sima hétvégi délutáni alvást tervez. Nem töltöttünk órákat óvónőkkel, tanító-, majd tanárnőkkel, nem ismertünk meg személyesen több gyermekorvost, nem riadtunk fel éjszakánként arra, hogy sír a gyerek, nem folytattunk végeláthatatlan pedagógiai vitákat sem mással, sem egymással arról, hogy mikor kell elkezdeni a felvilágosítását és kinek legyen a feladata, hogy mit válaszoljunk a kényes kérdésekre, hogy milyen iskolába járjon, nyelvet tanuljon vagy számítástechnikát, sportoljon vagy zongorázzon, hánykor jöjjön haza a házibulikból  – nem is folytatom, szerintem mindenki tudja, miről beszélünk.

Másfél évtizeden át különösebb (ön)meghasonulás nem következett be egyikünkben sem. Egyszer-egyszer Adélban felvetődött az örökbefogadás ötlete, de Zoltán minden alkalommal nagyon határozottan elzárkózott a gondolat elől is. Érvei közül most csak azt említjük meg, hogy egy örökbefogadott gyerek mégiscsak száz százalékban idegen, ráadásul Zoltán óvatosan bár, de hisz a gének, az öröklődés erejében, s szerinte egy örökbefogadott gyerek mindig tartogathat meglepetéseket, még 10, 15, 20 vagy 25 éves korában is. Arról nem beszélve, hogy annak a gyereknek vannak igazi szülei, akik egyszer csak felbukkanhatnak; Magyarországon élünk, ahol nincsenek titkok.

Adél volt annyira megértő, hogy minden alkalommal elfogadta Zoltán ellenérveit (amelyek persze az itt leírtaknál sokkal, de sokkal részletesebbek, de az itteni célra ennyi talán elég is).

Mi lesz velünk öreg korunkra? – kérdezte egyszer Adél, de Zoltán magabiztosan válaszolt: ugyan már, anyagilag elleszünk. Mindketten jól keresünk és mindenféle módon (élet- és nyugdíjbiztosítások, ilyen pillér, olyan nyugdíjpénztár, pár okos befektetés, saját ház, kocsi, szóval bármikor tudunk eltartási szerződést kötni, ha szükségesnek mutatkozna, vagy akár egy minden komforttal ellátott, nyugat-európai színvonalú nyugdíjasotthont is fel tudunk majd vállalni 25-30 év múlva, nem lesz semmi gond.

Ami pedig a dolgok érzelmi részét illeti, számtalan olyan családot ismerünk – folytatta -, ahol a vér szerinti, felnőtt gyermekek magas ívben sz*rnak az idős szüleikre, kínos és unalmas kötelességként rájuknyitják talán az ajtót évente háromszor (névnap, születésnap és karácsony), de ennyi – na és más családoknál a gyerek fogta magát és elköltözött Új-Zélandra vagy Kanadába és kétévente jön haza… Nem érv – mondta Zoltán. És Adél ismét elfogadta a racionális mondatokat.

De ki fog örökölni? – egy másik téma, amire szintén megvolt több válasz: vagy a távoli rokonok, illetve azok gyermekei (úgy Zoltán, mint pedig Adél egyedüli gyermekek, testvér nincs), vagy pedig – és ez az elegánsabb – kit érdekel? Ha meghalunk, pereskedjen és veszekedjen, aki akar, odaátról csak röhögni fogunk az egészen…

Nem húzzuk az időt, rátérünk lassan a lényegre.

Pár nappal ezelőtt Adél előállt egy ötlet-csírával, amit aztán több beszélgetésen keresztül finomítottunk, csiszolgattunk, s a végső (habár a fene se tudja, hogy vajon tényleg végső?) formáját tárjuk az olvasók elé.

Mi lenne, ha sikerülne találnunk egy olyan nőt, aki hajlandó lenne teherbe esni Zoltántól, kihordani és megszülni a gyermekét, s gyakorlatilag (először egyedül, majd a gyermekkel együtt) VÉGLEG a család tagjává válni?

Mielőtt bárki félreérteni: nem béranyát keresünk, aki pénzért kihordja a gyereket, majd odébbáll, hanem – és mondjuk ki a sokak számára talán mellbeverő tényt – Zoltánnak egy második (de ez nem sorszámnévként szerepel, csak megkülönböztető jelzőként) feleséget, élettársat.

Rögtön helyesbítünk: nem feleséget, hiszen a kettős házasság törvényellenes. Nem, hanem élettársat. Aki Adéllal mindenben egyenrangú (leszámítva persze, hogy Adél 20 éves fórját Zoltán mellett úgysem lehet behozni minden szempontból…), aki ugyanolyan szerves része a hétköz- és az ünnepnapokban, mint Adél vagy Zoltán (vagy akár később a gyerek).

Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a dolog bekövetkezése meglehetősen alacsony valószínűségű. Gyorsan adjunk nevet a jelentkezőnek is, mert egyszerűbb lesz ily módon hivatkozni rá: legyen mostantól Martina (neki holnap lesz a névnapja, és az ábécében is nagyjából az A és a Z között helyezkedik el…)

Tehát tudjuk, hogy Martinát megtalálni nagyon nehéz lesz, hiszen egy csomó olyan feltételnek kell megfelelnie, amelyek közül felsorolok párat, csak a viszonyítás és a miheztartás kedvéért:

Közötte és Zoltán között ki kell alakulnia egy olyan összhangnak, amelyre lehet a továbbiakat építeni. Ez csak hetek, hónapok alatt történhet meg, rengeteg találkozásra, beszélgetésre van szükség. És természetesen Adél és Martina között is meg kell teremtődnie egy hasonlónak, elvégre olyan társak lesznek, akik (jó esetben) egy életen keresztül egymás mellett, egymással fognak élni.

Martinának nem szabad túl fiatalnak lennie (bocsánat, de huszonéveseket nem tartunk elég érettnek ilyen horderejű döntések meghozatalára), de nem lenne tanácsos, ha 35-36 évesnél idősebb (gyermekvállalási problémák hatványozódnak).

Gyermeke még nem lehet, de akarnia kell – s valamilyen okból ez eddig nem jött össze. Természetesen fogamzásképesnek kell lennie, továbbá be kell tudnia vállalni mindazt a megpróbáltatás-sorozatot, amivel akkor fog szembenézni, ha ez az egész a barátai, családja számára nyilvánvalóvá válik.

Tudniillik – és ezt talán nem hangsúlyoztuk ki – nem akarunk bujkálni. Martinát (és gyermekét) emelt fővel, valódi (családi) státuszuknak megfelelően az első perctől kezdve mindketten felvállaljuk úgy Adél, mint pedig Zoltán családja, ismerősei és barátai előtt.

További elvárások Martinát illetően: természetesen legyen értelmes, nyitott gondolkodású, jó humorérzékű, kedves és megértő – de mindez érthető, csak gondoltam, hogy pontosítom.

Hogy köznyelvi fordulattal éljek: Martinának be kell jöjjön Zoltán, Zoltánnak Martina, majd (ha az összhang megvan közöttük) Adélnak is Martina, valamint Martinának is Adél. Hölgyeim, a szűk keresztmetszet tehát Zoltán.

És mielőtt bárki azt tételezné fel, hogy ez az egész nem más, csak egy körmönfont próbálkozás szexpartnert találni, gyorsan elmondjuk, hogy legalább ötven olyan partnerkereső van a magyar neten, ahol egy három soros bemutatkozó levéllel, öt alapadattal és havi 500-1000 forint tagdíj befizetése ellenében bárki találhat szexpartnert, ha minimális energiát fektet a projektbe. Olyan lenne ez, mint ágyúval verébre lőni – és reméljük, ezzel nem sértettük meg az ilyen oldalakon partnert keresők százezreit.

Nem tudjuk, akad-e érdeklődő, jelentkező és ha igen, hányan lesznek. Mindenesetre nem kapkodunk: Ha ez év végére sikerül megtalálnunk Martinát, a legmesszebbmenőkig elégedettek leszünk. Ahhoz azonban nagyon sokat kell beszélgetnünk kettesben, illetve hármasban, a lehetőségekhez mérten sok időt kell egymással töltenünk.

Zoltán – kicsit talán beképzelten és öntelten – de jó emberismerőnek tartja magát, s ezért alkalmasnak véli önmagát arra, hogy az ilyen-olyan hátsó szándékkal jelentkezőket rövid úton kiszűrje, ezért az unatkozókat, szerencsevadászokat, szélhámosokat nagy bizonyossággal már az első tíz perc után fel fogja ismerni. Személyes találkozót amúgy is csak alapos levélváltás, esetleg online-csevegés után fogunk lebonyolítani.

A kommentelés lehetőségét nyitva hagyjuk. Ha vannak kérdéseitek, ne habozzatok, tegyétek fel őket; mi (Adél és Zoltán) rengeteget beszélgettünk (és még többet fogunk beszélgetni a jövőben) erről az egészről, ezért valószínű, hogy tudunk válaszolni a kérdéseitekre. De megköszönjük azokat a kérdéseket, felvetéseket is, amelyek olyan témákat érintenek, amelyekre még nem gondoltunk, hiszen így egyre több területet érinteni tudunk.

Például szerintetek működőképes lenne-e egy ilyen (hármas) kapcsolat? Hol lennének a buktatói? Ki borulna ki először? Ki a gyenge láncszem?

Az ide nem illő hozzászólásokat (önjelölt erkölcscsőszök, műfelháborodók, mocskolódók, stb) természetesen megjegyzés nélkül törölni fogjuk, az ilyen kommentelőt kitiltjuk.

Akkor induljon a blog, és ha úgy gondolod, terjeszd a linkjét.
 

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poliamori.blog.hu/api/trackback/id/tr66911395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sans souci 2009.01.30. 14:11:46

Sziasztok,
Adél nem fél attól, hogy Zoltán és Martina között olyan szerelem alakul ki, amely kizárólagosságot követel?
Adél köt házassági vagyonjogi szerződést arra az esetre, ha végképp felesleges harmadiknak fogja magát érezni? Mert mi az amit Adél nyújt ebbe a hármasba? A közös múlton kívül?
Ha Martina meggondolja magát és idővel fogja a gyereket és odébbáll, tartásdíjat követelve Zoltántól, a láthatási jogot pedig bírósági úton vitatja el a pár erkölcsi szintjére hivatkozva? Mert ugye megváltoztathatja a véleményét mindenről, amit korábban helyesnek vélt?
Most hirtelen ennyi.

pillango. 2009.01.30. 18:09:47

sziasztok!
a legelső gondolatom az volt, miután elolvastam ezt a bejegyzést, hogy ha 100%-ig megbíztok magatokban és a másikban, akkor vágjatok bele...természetesen vannak ezek a dolgok, amikről az előttem kommentező írt. de én úgy gondolom, hogy ha Zoltán nem Adéllal közösen akarna gyereket nevelni, akkor nem egy harmadik személyt keresne, keresnének, hanem egy új kapcsolatot, a másik nélkül. és szerintem ha kellő intelligenciával és szeretettel közelíti meg Zoltán, Adél és Martina ezt a hármas lehetőséget, akkor senki nem fogja feleslegesnek érezni magát, és senki nem akar majd kiszállni.
mint mondtam, az első gondolatom valami ilyesmi volt. viszont mint leendő szociális munkás, és mint ember, úgy gondolom, muszáj szólnom az örökbefogadásról. én személy szerint hasonló helyzetben biztos ez mellett döntenék. persze, tudom, hogy az a gyermek soha nem lesz teljes egészében az enyém (ahogy Adélnak sem Zoltán és Martina gyermeke...), és hogy később cselekedhet olyan dolgokat, amiket előre nem lehetett sejteni. de megfelelő neveléssel ezek a dolgok kiküszöbölhetőek. valamint úgy vélem, hogy az örökbefogadott gyermekek sokkal odaadóbban tudnak szeretni, mivel hálásak hogy ők is tartozhatnak egy családba.
valószínűleg soha nem szülhetek gyereket. és ha tehetem, én biztosan örökbefogadok majd. nem az én fiam vagy lányom lesz, de sajátomként fogom tudni szeretni. és természetesen az a tudat is örömmel fog eltölteni, hogy megmentettem egy kisembert, hogy később majd sikeres életet tudjon kialakítani maga körül.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.30. 18:41:24

Adél írja:

Jóestét sans souci,
Köszönjük a szempontjaidat - nagyon is megfontolandók. Pont azért is indítottuk ezt a blogot, hogy ilyenszerű visszajelzéseket kapjunk, hiszen nem biztos hogy minden eszünkbe jut, bármennyit is agyalunk rajta.

Félek-e hogy Z és M egymásba szeretnek, és én feleslegessé válok? Van kockázata, kétségtelenül. De Z akkor is beleszerethet akárkibe (pláne hogy eddig sem volt hozzámbilincselve), ha nem csinálunk semmi ilyesmit. Így azért még valószínűbbé tesszük ezt, tény.

Adél törvényesen is feleség, és a 'vagyon' tulajdonjogilag fele-fele. De természetesen gondolni kell a "piszkos anyagiakra" is - egyik fél sem károsulhat, ha kiszáll, vagy ki kell szállnia... Ez lehet akár szerződés is, fene tudja. De mindenképpen előre tisztázandó.

Mit is nyújtok én ebben a hármasban? Jó a kérdésfeltevés. Nagyképű lesz talán, de akkor is így van: a lehetőséget, hogy létrejöhet :) Z eddig is tehetett volna, amit akar, de nem tette. Mert nélkülem nem akarta, nem tudta elképzelni. Azzal hogy ezt kitaláltam, lehetővé tettem számára hogy ne kelljen nélkülem elképzelnie.
Meg a múlt, persze. Szerintem erős kötelék, de tudom hogy van rengeteg ellenpélda.
Ezenkívül M számára egy biztos hátteret, egy idősebb nővért aki a gyerekkel (meg egyebekkel) kapcsolatos gondok egy részét leveszi a válláról, akivel a felelősségek egy részét is megoszthatja.
Mittudomén :)

M valóban leléphet a gyerekkel, hogy a láthatást is megtagadja az már háborúzás - persze elvileg semmi nem kizárt.
Ebben az esetben csak annyi van, mint sokszázezer másik esetben, a gyereket az anya egyedül neveli, legfeljebb itt nem félredugással, megcsalással kezdődött, hanem másképp.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.30. 19:02:28

Adél írja:

Pillangó,
neked is köszönet a kommentért.
Amikor megírtuk a bejegyzést, nem nagyon számítottam rá, hogy lesz olyan aki nem tartja tökéletesen abszurdnak az egészet, sőt, akár el tudja képzelni hogy működhet. De lám, van ilyen.

Az örökbefogadásról.

Amint olvasható, gondolkoztunk rajta. Ha nagyon akartam volna, Z belemegy, sosem mondta hogy kizárja. De annyira én sem akartam, hogy megpróbáljam meggyőzni.
Nagyjából ugyanazon okokból, mint ő is: nem láthatom magam/magunkat a gyerekben, másrészt én is félek a genetikától... nem személyiségjegyekre gondolok, Z-vel ellentétben, inkább a betegségekre.
Nem vagyok eléggé önzetlen ehhez, azt hiszem.

Időközben persze az életemet is úgy alakítottam, hiogy nem kellett gyerekhez alkalmazkodni, vagyis eléggé belevetettem magam a munkába. Munkabuzi, karrierista - nevezhetjük bárminek.
Jelenleg egy olyan állásom / munkám van, ami nem a szokványos 8 órát jelenti. Emellett kicsi gyereket nevelni (egyedül) nem lehet, vagyis fel kellene adnom. Erre még nem szántam rá magam, és lehet hogy nem is akarnám...

Végül: ha a leendő gyerekben nem láthatom meg magamat, akkor legalább Zt láthassam benne... Egy idegen gyereknél sokkal jobban tudnám szeretni egy szeretett ember gyerekét.

Abszurd? Az hát. De az élet tele van ilyenekkel, csak kialakulnak maguktól. nekem meg van pofám és nem a véletlenre bízom :))

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:04:56

@sans souci:

Zoltán írja:

Meggyőződéssel hiszem, hogy egy féfi szerethet egyszerre két nőt (mint ahogy egy nő is két féfit).

A monogámiát társadalmunk bevett szokásként, normaként kezeli (ennek évszázadokra, évezredekre visszanyúló kulturális, gazdasági és más okai vannak), de nem hiszem, hogy dogmaként kellene viszonyulni hozzá.

Jómagam nem tudom elképzelni, hogy Adélt ne szeressem életem végéig (húha, de bombasztikusan hangik...), bármilyen értelmi, érzelmi vagy fizikai tulajdonságokkal rendelkezzen is Martina.

Vajpn ki ne érezte volna eddigi, felnőtt életében, hogy hű, ha két feleségem/férjem/társam lehetne X és Y személyében...

Persze a puding próbája az evés - de én most úgy érzem, hogy tudnám kezelni a dolgokat.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:09:32

@sans souci:

Zoltán írja:

És hogy mit hozna Adél a hármasba? Azon kívül, amit már leírt ő is: szeretetet irántam, a gyermekem iránt, Martina iránt - miért ne? Kiegyensúlyozott, értelmes, kedves nő, ráadásul ötletgazda is :-), aki rendelkezik azzal a nagyon-nagyon ritka tulajdonsággal, hogy nem akarja 100%-ig kisajátítani a társát.

Bizonyos szempontból tényleg olyan lehetne, mint Martina nővére és a gyerek nagynénje, úgymond második anyja.

A gyereknek lenne szerintem a legkirályabb dolga; nem két, hanem három szülője ugrálna körülötte :-)

pillango. 2009.01.31. 15:10:24

ezzel egyetértek Zoltán. én nem ez ellen írtam. hanem az örökbefogadás mellett.
de mindenesetre remélem, hogy nektek és a környzeteteknek is ízleni fog a puding. =)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:12:43

@pillango.:

Zoltán írja:

Hát lehet, hogy nem korszerű pedagógiai elv, meg az is lehet, hogy a tudományos kutatások mást mondanak, de szerintem neveléssel egy gyerek személyiségét mondjuk 60-70%-ban lehet befolyásolni (és azt is csak úgy 10-12 éves koráig).

A többi az genetika.

És remélem, ezzel nem tűnök begyepesedett fejű, elfajzott darwinistának vagy neadjisten fajelmélet-szurkolónak...

Azok a kromoszómák bizony ott vannak és teszik a dolgukat, ha akarjuk, ha nem.

webjúzer 2009.01.31. 15:14:01

Adél egyedül fog maradni. Vagy azért mert marni fogják egymást Martinával vagy azért mert Zoltán kirakja, vagy azért mert feleslegesség válik.

Ha gyereket akartok fogadjatok örökbe. Ha Zoltán akar, akkor keresse meg egyedül Martinát. Adél meg keressen olyan férfit akivel élni tud (vagy örökbe fogadni) és nem rágódni. Ha ez ekkora probléma, akkor ez a kapcsolat már most szétesőben van, szerintem időben kéne lépni. Külön utakon. :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:14:52

@pillango.:

Zoltán írja:

Világos... És köszönjük is az empátiát...

A puding meg még nagyon messze van, még a cukornádat sem aratták le, amiből a cukrot majd beletesszük :)))

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:17:56

@webjúzer:

Zoltán írja:

Lehet, hogy furcsának fogod találni, de Adéllal soha nem voltunk olyan jól, mint mostanában. Talán pont azért is érezte, hogy biztonsággal előhozakodhat ezzel a témával.

Én már teljesen berendezkedtem (agyilag, érzelmileg, stb.) a gyerek nélküli életre - ahogyan azt írtam is, megszoktam a létező előnyeit.

Bevallom, bennem többször fogalmazódik meg ennek a blognak a törlése, mint Adélban :-)

Én egyedül (mármint Adél nélkül) NEM AKAROK gyereket.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:21:59

@webjúzer:

Zoltán írja:

Különben most néztünk utána: újszülött gyereket már nem is fogadhatnánk örökbe - van valami életkori maximális különbség a gyerek és az örökbefogadók között, márpedig egy 2 vagy 3 éves vagy még idősebb gyerek örökbefogadása szóba sem jöhet - ezt nem vállalnánk be még annyira sem, mint egy csecsemőét.

Ehhez nem vagyunk elég önfeláldozók és türelmesek, azt hiszem...

webjúzer 2009.01.31. 15:34:37

@poliamori:

Ha igazán komolyan gondoljátok ne foglalkozzatok mások véleményével. A leküzdendő problémákkal Ti magatok is tiszában vagytok: önbizalom, a megfelelő Martina megtalálása aki nem ver át benneteket, Adélnak gondolom el kell fogadni, hogy a gyerek szemében ő nem lesz anyuka legfeljebb nagyi státusz, hacsak nem akarjátok gyökeresen eltérő módon felnevelni de az kérdés jó-e a gyereknek, aztán már csak az általános iskolát kell túlélni. Én azért ott is azt mondanám, hogy Adél a nagyi, a társadalom kegyetlen tud lenni a szokatlan dolgokkal szemben, kis trükkökkel élhetőbb lehet így az élet.

Aztán hajrá. :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:37:16

@webjúzer:

Zoltán írja:

Ha Martina tényleg annyira értelmes, mint amennyire ezt elvárjuk tőle, akkor be fogja látni, hogy Adél nem válhat feleslegessé ebben a családban.

Azt pedig, hogy marni fogják egymást - nos, egy-egy villongás biztos elkerülhetetlen lesz, de három értelmes ember - na jó: két értelmes nő és én :-) - biztos belátja majd, hogy melyek azok a határok, amelyeket nem szabad átlépniük még veszekedés közben sem :-)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:38:56

@webjúzer:

Zoltán írja:

Adél és Martina között azért nem lesz nagyobb az életkori különbség 12-15 évnél, ezért a nagyi... khm, a mi családi vonalunkon a nők eddig zért megvárták a 22-24 évet az első szüléshez :-))))

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:40:00

@webjúzer:

Zoltán írja:

És persze nagyon köszönjük a biztatást ;-)

Ha van még ötleted, gyere máskor is és írd le!!!

webjúzer 2009.01.31. 15:43:49

Keresztanya? :) Ettől függetlenül ha az én párom (én a férfi) vetné fel ezt a lehetőséget én ötlet szinten is elutasítanám. Ugyanis én azt gondolom részéről ez túl nagy áldozat ahhoz képest amit ő kap cserébe, sőt. Neki végülis ebből a kalandból nem lesz gyereke, sőt szükségszerűen mint ember is fele olyan fontossá válik, tehát valójában ez kevesebb mint fél megoldás a problémára. De ha Adél teljesen biztos benne, hogy ez számára jó így, akkor hajrá.

webjúzer 2009.01.31. 15:49:04

@poliamori:

"""Ha Martina tényleg annyira értelmes, mint amennyire ezt elvárjuk tőle, akkor be fogja látni, hogy Adél nem válhat feleslegessé ebben a családban."""


És mi lesz Martina motivációja, hogy ebben részt vegyen? Miért lesz ez jó neki? Miért jobb ez neki, mintha keres egy apát? Persze ha Martina pesszimista, akkor biztosan könnyen meg lehet győzni róla, hogy rendes apát úgysem talál, csak aztán mi lesz, ha mégis szülői értekezleten majd mégis találkozik egy a gyerekét egyedül nevelő apukával. :)

Szóval sem Adél, sem Martina motivációi nem világosak számomra, de ez nem tartozik rám, ne is írjátok le, ezek csak felmerültek bennem. Sok sikert! :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 15:49:16

@webjúzer:

Zoltán írja:

Igen, az áldozatos dolgot én is felvetettem Adélnak, de lerázta magáról :-)

Most nem tud reagálni erre, de szerintem majd megteszi :-)

webjúzer 2009.01.31. 15:56:12

Nameg a gyerek felnől, kirepül. Ott maradtok hároman. Mit fogtok csinálni? :) Nem kell válaszolni. :)

webjúzer 2009.01.31. 16:03:35

@poliamori:

"Igen, az áldozatos dolgot én is felvetettem Adélnak, de lerázta magáról :-)"

Hát akkor SZVSZ igen bonyolult módját választotta annak, hogy kiszálljon a kapcsolatból.

Persze másik lehetőség, hogy Adél egy rendkívüli Nő, az eddigi életem során szerzett tapasztalatokon messze túlmutat.

Az első mondathoz: ezt megítélni a távolból természetesen nem tudom, és nem is dolgom, de így teljesen kívülállóként ez a reakció számomra ezt jelenti. :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 16:07:05

@webjúzer:

Zoltán írja:

Adél tényleg egy rendkívüli nő - de ezt én nagyon hosszú ideje tudom :-)

Gaspra12 2009.01.31. 16:30:04

Én sem a megszoktott kapcsolatban élek, de ezt nagyon nehéz lesz lenyeletni a környezettel. Az összes ismerős ezen fog csámcsogni, de néhány hónap után megszokják.
A másik tapasztalatom, hogy hármanasban nem működik egy kapcsolat. néhány hónap után előkerülnek akaratlanul is a problémák, bármilyen értelmesek is a résztvevők. Olyan dolgokból lesz probléma, hogy például két vitás kérdésben ugyan azt a személyt szavazzák le...

De mindezek ellenére sok sikert és kitartást kívánok!

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 16:32:53

@Gaspra12:

Zoltán írja:

A környezettel sittysutty megbírkózunk szerintem; Úgyis mindenki engem fog irigyelni :-)

Talán egy kísérleti, együttélési hat hónap a gyerekvállalás előtt?

Marrs101 2009.01.31. 17:02:16

Arra már gondoltatok, hogy keresni kellene egy olyan értelmes, felvilágosult családot, ahol a többnejüségnek(persze a Ti esetetekben neeem , de ugye mégis) elfogadott, begyakorlott hagyományai vannak? Bár ezek a társadalmak nem túl nyitottak, és nem is feltétlenül kezelik egyenjoguként a házastársakat, de talán az évezredes hagyományokban található némi okosság. Egyetemet végzett emberek vagytok, egy magyarországon élő muzulmán vallású orvos vagy kutató talán segíthet.(?)
Sok szerencsét!

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 17:30:22

@Marrs101:

Zoltán írja:

Ez bizony nagyon érdekes (és tán meg is fontolandó) ötlet...

Ha Martina felbukkant és alakulnak a dolgok, esküszöm, hogy megfutom ezt a kört...

Tényleg köszönjük!

vaducca 2009.01.31. 17:55:19

Nem javaslom nektek a gyereket. Ilyen vagy olyan módon, tök mindegy.

>>egy olyan állásom / munkám van, ami nem a szokványos 8 órát jelenti. Emellett kicsi gyereket nevelni (egyedül) nem lehet, vagyis fel kellene adnom. Erre még nem szántam rá magam, és lehet hogy nem is akarnám...>>

Emlékszem, amikor a próbálkoztunk, a feleségem nem volt ilyen nyugodt mint te. Ő gyereket akart!!! Nem érdekelte, ha akármilyen állást kellett volna otthagynia. Ha benned ez nincs ez a vágy, akkor kár erőltetni. Úgyis féléves korában bölcsibe vágnád a gyereket és mennél vissza a munkádhoz. Illetve a Ti esetetekben majd Martina...

Emlékszem, hogy a terhesség alatt fel sem fogtam, hogy mi készül. Nem is lehet. A gyerek nem megváltoztatja az életeteket, hanem TOTÁLISAN FELFORGATJA. Az általatok kifundált mód persze kikerüli a buktatókat. Gondolom Martina fog a gyerekkel lenni, Ti ketten meg dolgoztok a családért. Megmarad az eddigi életetek, de lesz egy gyereketek (Martinának és Zoltánnak lesz).

A génekről:


Ez elég. Ha jól neveled, akkor jó ember lesz belőle. Arra még nem gondoltál, hogy Te milyen géneket adnál a gyermekednek? Lehet, hogy az örökbefogadott gyereknek messze jobb képességei lennének, mint a sajátnak.

Egyébként még két ember között is elég nézeteltérést generál a gyereknevelés, hát még három között.

Na mindegy. Mióta gyerekem van, azóta egész másként látom a világot. Hülyén hangzik, hogy sajnálom azokat akiknek nincs, de így van. Lehet kaladtúrákra járni, mindenféle izgalmakat, élményeket összeszedni, a gyereknél nincs jobb.

Én örökbefogadnék a helyetekben. Persze ehhez elhatározás kell, döntés.Nem ilyen "ha lesz valaki az jó, ha nem lesz az is jó". Igy nem érdemes. Nem miattatok, a gyerek miatt.

Lehet, hogy nyers voltam, de van amikor ez kell.
János

Marrs101 2009.01.31. 18:14:16

Egyre csak agyalok ezen a dolgon... :-)
Európai szemmel nézve komoly tabukat készültök döntögetni. Ne vegyétek tolakodásnak, de ha megvan Martina, esetleg lehetne néha egy-egy bejegyzést olvasni a fejleményekről? Persze mindhármatok szemszögéből lenne csak igazán érdekes. Tudom, hogy ez már teljesen a privát szférátok lenne, talán túl messzire is mentem ennek megemlítésével, de elég nyitottnak tűntök, és hát ez nem akármilyen családi kisérlet. Az ismeretlenbe vezető útra léptetek, aminek a végén egy csodálatos család létrejöttére van esély. Remélem sikerrel jártok!

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 18:46:39

@Marrs101:

Zoltán írja:

Ha Martinának sem lesz kifogása a dolog ellen, akkor vezethetünk naplót a kísérletről... Szerintem Adélnak nem lenne kifogása, de majd megkérdezem...

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 18:56:35

@vaducca:

Zoltán írja:

Semmi baj a nyers megfogalmazással, álljuk a sarat :-) És akkor cserében én is hadd fogalmazzak így...

Tudod, ha - Isten ments - a saját gyerekről derül ki mondjuk 2 vagy 5 éves korában, hogy beteg (akár fizikai, akár pszichés, akár értelmi szempontból), az borzasztó lehet egy szülőnek, de (egy normális szülő legalábbis) ugyanúgy fogja szeretni.

Ha mindez egy örökbefogadottról derül ki - hát nem tudom...

És ugyanez érvényes akkor is, ha nem betegségről van szó, hanem másról: tegyük fel hajamosabb a bűnözésre (igen bizony, ismerek olyan esetet, amikor olyan szülőknek, akik életükben egy üres konzerdobozt nem rúgtak odébb az utcán, a gyermekük kemény bűnöző lett, pedig ha volt gyerek, akivel foglalkoztak és aki szeretetet kapott, ez a srác volt az...)

Tehát ha a sajátom lesz bűnöző, az egy dolog, de ha egy örökbefogadott állít haza 14 éves kora után minden este lopott cuccal, na az még jobban megviselne (gondolom most).

Rövidre zárva: egy örökbefogadott gyerek, akinek semmit sem tudunk a hátteréről, a genetikai hozományáról (igen, tudom, durván hangzik, de akkor is ez van...), nos, ez a gyerek nekem túl nagy rizikó (lásd még a klasszikus pedagógiai állítást, mely szerint egy ember személyiségét csak 40-60 százalékban határozza meg a nevelés, a többi 60-40 százalék bele van kódolva a DNS-ébe).

Remélem, nem voltam túl hosszú. Vagy ha igen... hát, ez van :-)

Amúgy meg köszi a hozzászólásod... Jöhet még :-)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 18:59:55

@vaducca:

Zoltán írja:

Ja, és a hat hónapos gyermek bölcsibe vágása nem áll; jómagam itthon dolgozom, tehát ha Adél le is nyomja a 10-12 órát a munkahelyén, Martinának nem kellene egyedül harcolnia a kisemberrel :-)

Mona72 (törölt) 2009.01.31. 19:08:41

Ez a dolog sokkal több kérdést dob fel, mint amennyit megoldana..........

Hány 35-36 éves nő ugrana bele ilyenbe????? És milyen indíttatásból????

Mert ugye ha egyedül van egy csalódás után, az nem jó, pótlékot keres.

Ha egyedül van, nem csalódás után, csak úgy, az sem, mert magának való.

Ha egyedül van és még anyagilag is rosszul áll, akkor kétségbeesett.

Ezzel nullára szűkült a kör.

Aztán...........
A kivitelezés ugye. Számomra komoly gond lenne, hogy ha vállalnám is a "feladatot", akkor sem akarnék összefeküdni Zoltánnal, legyen bármilyen jó hapsi is, mert ez innentől akkor mint a gyorsvonat végig robog a kapcsolaton.

A lombik nem kivitelezhető, törvény tiltja.......

És megint nullára szűkült a kör.


Az ötlet jónak tűnhet, de legyünk reálisak!

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 19:43:47

Adél írja:

Kezdjük a végén.

Mona,
azt hiszem félreérted a dolgot. Nem arról lenne szó, hogy M "összefeküdne" Zvel a gyerekcsinálás, mint nemes cél érdekében, hanem közöttük is, khm, "normál" házastársi kapcsolat alakulna ki.

Egy kicsit mindenkinek:
Világos volt hogy a szexualitás kérdése is fel fog merülni a téma kapcsán, de ezt nem szeretnénk a kommentekben kitárgyalni. Tehát ilyen felvetésekre nem válaszolunk itt, és ha valaki túlságosan belemegy, azt töröljük.
De szívesen elbeszélgetünk akár erről is, bárkivel, csak mailben és nem ezen a felületen.

Egyébként M motivációja nehéz kérdés, valóban. Szeretne gyereket, de nincs olyan apajelölt a láthatáron, aki el is vállalná (persze a nevelésre gondolok, nem a megcsinálásra). Egyedül nem mer belevágni (nincs mondjuk szülői háttere, anyagi biztonsága, satöbbi).

Vaducca,

köszi hogy sajnálsz, édes vagy :) Láthatod, hogy Z mennyire ellenzi (kockázatosnak tartja) az örökbefogadást. Egyébként nagyrészt egyetértek vele. És akkor mit lehet tenni?
Egyébként, ha olyan nagyon-nagyon meg lettem volna vadulva egy gyerekért, akkor 30-as éveimben próbálok valamit kitalálni, nem most. Nyilvánvaló, hogy nem tartozom a megszállott, csakagyerekadértelmetazéletnek hívők közé - nem is állítottam soha.
Ettől még tudnék nyújtani valamit neki, ebben biztos vagyok. DE nem tőlem kellene mindent megkapjon, hiszen van neki anyja, apja!
A srácnak lenne a legjobb sztem.
És Vaducca, még egy: azt mondod örökbefogadnál a helyünkben. Nem vagy a helyünkben, és nem tudod milyen az amikor nincs saját gyereked. Gőzöd nincs róla.
Nekünk meg arról nincs, hogy milyen ha van. Sosem fogjuk megtudni.
Legfeljebb félig .... :))
És ha félig legalább lehetséges, miért kellene az egyáltalánt választani???

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 19:55:36

@Gaspra12:

Adél írja:
Gaspra, ha nem titok, és megosztható, nagyon érdekelne a ti "konstrukciótok".
Abban igazad van, hogy a hármas együttélés egy kész aknamező. Iszonyú tolerancia kell hozzá minden fél részéről. Nemtom megvan-e bennünk??
Az ismerősök és a környezet.... hát igen.
De kezdjük a legközelebbi rokonsággal: a szüleim, például.
TUDOM? hogy el fogják fogadni, ha elmondom majd nekik, de azt is tudom, hogy nagyon fognak aggódni értem, sőt értünk - hiszen szerencsénkre Zt a fiukként szeretik és tényleg nagyon jó a kapcsolatunk velük.
Ezzel együtt, ez nem lesz könnyű, nekik sem. És a többiek, a csámcsogás, satöbbi.
Már előre hangosan röhögök rajta, hogy hányan fognak sajnálni és azt mondani, hogy na, engem is jól megetetett Z... Ki hiszi el majd, hogy ÉN találtam ki? És mégsem mesélhetem el mindenkienk - de nem is akarnám.
Szóval a külvilág reakciói is megterhelik majd a kapcsolatot, igen.

Ezzel kapcsolatban hadd jegyezzem meg, és ez megint kicsit mindenkinek: még nem sok észrevétel jött (habár jóval több, mint gonodltam volna), de eddig totál meglepetés számomra. Hogy mi? Az a fantasztikus tolerancia, amivel ehhez a meglehetősen bizarr ötlethez közelítetek. Az emberség és a jóindulat.
Ti is a külvilág vagytok, azzal a különbséggel, hogy nem is ismertek bennünket. Az ismerősöktől is el lehet várni ennyit, nem? :))

Szóval mindenesetre köszönjük!

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 20:10:15

@webjúzer:

Adél írja:

"Adél egyedül fog maradni. Vagy azért mert marni fogják egymást Martinával vagy azért mert Zoltán kirakja, vagy azért mert feleslegesség válik."

Lehet hogy Mval nem fogunk tudni kijönni. Ez reális veszély. De hát nem úgy történne a dolog, hogy Z hazahozza, oszt eszem, nem eszem, ez van.... Persze az összes előkészület, satöbbi ellenére később a dolog elromolhat. Tudom. Ez kockázat. Nincs megoldásom.

Zoltán kirak? Ezen felnevettem. Talán naivitás, de nem tudom elképzelni. Z eddig is elmehetett volna (sokáig csak együtt éltünk élettársként, nem voltunk házasok. Mikor kiderült hogy nem lesz gyerek, végképp nem is láttam értelmét összeházasodni. Párt év múlva, Z kifejezett akaratából mégis összeházasodtunk. Na ezt ugyanúgy nem hiszi senki - mármint hogy a pasi akart papírt - mint azt hogy ezt az egész izét én találtam ki. Ezeken jókat mosolygunk....)
Szóval Z nem ment el, nem jutott eszébe hogy legyen neki gyereke valaki mással, mert ez csak úgy lett volna elképzelhető, hogy mással, de nélkülem. 22 év együttélés eléggé meggyőző, még ha nem is olvastam volna, amit ide írt :)
Most valahogy beugrott, hogy hogyan lehetne (legalább) gyereke, de nem nélkülem. Kellett hozzá öregedni kicsit, azt hiszem.

"Ha Zoltán akar, akkor keresse meg egyedül Martinát. Adél meg keressen olyan férfit akivel élni tud (vagy örökbe fogadni) és nem rágódni. Ha ez ekkora probléma, akkor ez a kapcsolat már most szétesőben van, szerintem időben kéne lépni. Külön utakon. :)"

Nincs szétesőben, mint ahogy nem volt 22 év alatt soha szétesőben. Nem olyan kardinális kérdés sem Anak, sem Znek hogy MUSZÁJ legyen gyerek. Az együttmaradás mindig is prioritást élvezett mindennel szemben. De ez a talán kacifántos ötlet egy gondolatkísérlet arra, hogyan lehetne mégis, együttmaradva belekombinálni egy gyereket.
Szóval nem "ekkora probléma", nem fog külön utakat eredményezni, ebben biztos vagyok.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 20:21:04

@webjúzer:

Adél írja:

Nagyon tetszenek a felvetéseid, jól tapintasz rá neuralgikus pontokra!

Nagyi - anya státusz
Nem én leszek az anyja, perszehogy. Egy relatíve fiatal nagyi, nagynéni, akármi. Okés, nincs kifogásom.

Hogy biztos vagyok-e benne, hogy nekem jó lesz? Ne viccelj. Honnan tudhatnám? Kockázatos, ez biztos, és ez az egész előkészület azért van, hogy (ha összejön, ami ugye egyáltalán nem biztos), próbáljuk lecsökkenteni a kockázatokat.

Gyerek felnő, elmegy, mi itt maradunk hárman. Hm. Gőzöm nincs, de addigra már eléggé idős leszek. Majd utazgatunk :)))

kordelia 2009.01.31. 20:31:39

Még ha nem is anyagi okokból vállalná valaki M szerepét, amit gondolom nem is szeretnétek, az első években mindenképpen függene tőletek, hiszen neki fel kellene adnia a munkáját, hogy főállású anya lehessen. Szerintetek hosszútávon ez nem okozhat konfliktusokat?
Az természetes, hogy a kivülállók véleménye nem számít, de hogyan képzeltek el mondjuk egy karácsonyt? Három szülő, hat nagyszülő, esetleg M testvérei, egy szép nagy család együtt? Mi a helyzet, ha nem csak egy emberrel, hanem az ő családjával is bővül a ti családotok? Így már nem csak három felnőtt és egy gyerek életéről van szó.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 21:16:00

@kordelia:

Zoltán írja:

Persze, hogy nem szeretnénk, ha M kizárólag anyagi okokból vállalná el... Persze ha ez mondjuk 10-15 százalékban közrejátszik, nem lenne kifogásunk ellene.

Hogy hosszútávon mi fog konfliktusokat okozni - én amondó vagyok, hogy BÁRMI okozzon, de ne a pénz... És itt is alapvető fontosságú Martina személyisége: milyen fontos neki a pénz és mit tud alárendelni az anyagiaknak...

A karácsony tekintetében igen, el tudnék képzelni egy nagycsaládos ünnepet: miért ne lehetnénk együtt Martina családjával, testvéreivel, szüleivel - ha egyszer elfogadtak bennünket...

Ha nem, akkor az már az elején tisztázódik. És Martina csak-csak fel tudja mérni, hogy mi a várhatóság a saját családja részéről...

Ismét megerősítem: nem akarunk bújkálni; ha olyan lesz a projekt állapota, természetesen megismerkedünk Martina szüleivel és családjával és őszintén elmeséljük, amit el kell.

Azért alapból csak 3 felnőt + 1 (?) gyerek életéről lesz szó; Martina rokonai ugye azért nem akarnak majd valamennyien hozzánk költözni?!

Ez persze vicc volt...

A vagyoni dolgok előzetes tisztázása nem hülyeség; persze nagyon alaposan le fogjuk írni, hogy bizonyos helyzetek bekövetkezése esetén ki mire (mennyire) jogosult.

Sem Adél, sem Martina, sem én - de legfőképpen a gyerek nem! - nem rövidülhet anyagilag, BÁRMILYEN helyzet fennforgása esetén sem.

Minden fél (harmad...) úgy vághat bele a dologba, hogy anyagilag nem fog ráfaragni...

webjúzer 2009.01.31. 22:36:27

@poliamori:

"És itt is alapvető fontosságú Martina személyisége: milyen fontos neki a pénz és mit tud alárendelni az anyagiaknak..."

Huh. Itt most nőről beszélünk? :-D Tudom, pasi vagyok, bocs, de ez túl magas labda volt, hogy kihagyjam. :)

Adél a feleség: még a gyermek anyakönyvezése is rejtély számomra és ezáltal a jogi státusza.

"Az a fantasztikus tolerancia, amivel ehhez a meglehetősen bizarr ötlethez közelítetek. Az emberség és a jóindulat. Ti is a külvilág vagytok, azzal a különbséggel, hogy nem is ismertek bennünket. Az ismerősöktől is el lehet várni ennyit, nem? :))"

Öööö, Én a magam részéről, kíváncsi természetű vagyok, sőt. Másképpen fogalmazva: A Ti életetek. :) Ha valaki azt mondja nekem, hogy ő arra gondolt, hogy vízen fog kerékpározni, hát én nem fogom lebeszélni róla, ellenben szívesen megnézem, ha van idő hozok hozzá popcornt is, ha mindez az én életemet nem érinti. Irigykedni meg sosem szoktam én meg vagyok elégedve magammal. :) Persze ha a gyermekem akarna vízen biciklizni, akkor viszont már lehet, hogy nem a popcorn lenne az első gondolatom. :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.01.31. 23:01:46

@webjúzer:

Zoltán írja:

A gyerek jogi státusza a legegyszerűbb: beballagok az anyakönyvvezetőhöz és azt mondom: kérem szépen, a gyerek az enyém.

És ha Martina sem tiltakozik (remélhetőelg nem fog...), onnan kezdve a gyerek az én nevemen van.

A többi meg majd alakul...

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.01. 11:26:18

Zoltán írja:

Adéllal beszélgettünk a dologról az este, és egy új változat is felmerült a dologban:

Szóval mi van, ha egy olyan párra bukkanunk (vagy ők bukkannak ránk), ahol a helyzet a miénk fordítottja.

Vagyis ott a férfitag okán nem lehet gyerek - minden más a mi helyzetünk tükörképe: szeretik egymást, elválni nem akarnak, szeretnének gyereket, de az örökbefogadástól tartózkodnak, spermabankot nem akarnak igénybe venni, inkább egy (többé-kevésbé) ismerős pasi génjeiben bíznak jobban, mint egy teljesen ismeretlenében...

Szóval ez is érdekes helyzet lenne - gyakorlatilag egy kis kommuna (már ha az összeköltözést mind a négyen elfogadnák...)

sackalany 2009.02.01. 16:17:55

@poliamori: Nem tartom valószínűnek, hogy találnátok olyan párt, akik emiatt összeköltöznének egy másik párral, amikor egyszerűbb módjuk is van a helyzet megoldására. Például ott az asszonyka félreléphet, s a biológiai apukának még csak nem is szükséges tudnia arról, hogy gyereke lett, ergo nem szükséges az életüket sem különösebben felborítaniuk a gyerek-csinálás érdekében.
A Martina-projektnek azért nagyobb a valószínűsége, hogy összejön.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.01. 18:38:26

@webjúzer:

Adél írja:

wjúzer,
igen, teljesen érthető a magyarázatod. Ezzel együtt nem gondoltam / nem igazán hiszem még most sem, hogy az emberek nagy általánosságban, tolerálnák az ilyen típusú 'aberrációt', mint amit itt felvázoltuk. Még nézőként sem. Úgyhogy én már ennek is tudok örülni.

Sacka,
lehet hogy igazad van. Csupán matematikailag vetődött fel bennünk, hogy ez is egy lehetőség...
A valódi poliamori filozófia vmi olyasmi, hogy családok élnek együtt, és lebomlanak közöttük a korlátok. Nem tudom Mo-n van-e ilyen közösség?
Ha valaki tud ilyet, szívesen veszem ha szól!
Vagy ha akár neten tudtok infót erről, azt is köszönettel vesszük.

Kökény6 2009.02.03. 08:55:13

Üdv mindenkinek!
Egy ötlet/kérdésem lenne poliamoriéknak:
Biztos hallottatok már a mormonokról?! Ők vallási alapon hirdetik a poligámiát és bár Amerikában is tiltott, de amennyire tudom, valahogy mégis élnek ebben a keretben.
Nem gondoltatok esetleg arra, hogy a neten utánuk keresni, hátha akad valamilyen elérhetőségük és így információkat szerezni a témával kapcsolatban. Értelemszerűen a titeket érdeklő részében: 2+1 felállás, az ezt érintő problémaforrások és azok megoldása, gyereknevelés, stb.
Biztos, hogy náluk a világnézeti alapok miatt sok minden magátólértetődő, de tán még így is adhatnak hasznos tanácsokat.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.03. 09:41:40

@Kökény6:

Zoltán írja:

Ez is jó ötlet, köszönjük!

A bi-, illetve poligámia minden "civilizált" államban tiltott (noha el lehetne kezdeni vitatkozni, hogy mit is nevezünk civilizációnak...), és feltételezem, hogy a mormonok is úgy kerülik meg a törvényt, hogy nem házasodnak össze állami törvények szerint, azt viszont, hogy egy háztartásban hányan és hogyan élnek és mit tesznek, az végképp nem tartozik senkire - hála Istennek, teszem hozzá, függetlenül a terveinktől és reményeinktől...

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.03. 09:43:52

Zoltán írja:

Apropó: vajon élnek mormonok idehaza is? Azok a fiatal, amerikai srácok, fehér ingben, fekete nadrágban, akik olykor nekiállnak téríteni az utcán - ők mormonok? Tudja valaki?

sackalany 2009.02.03. 10:50:45

Adélnak: ilyenről még sosem hallottam, hogy azért, mert nincsenek is, vagy azért, mert ügyesen titkolják, nem tudom.

Zoltánnak: nem ismerem a mormonokat, de a gugli kidobta az url-jüket: www.jezuskrisztusegyhaza.hu
Itt talán fel lehet venni velük a kapcsolatot.

Kökény6 2009.02.03. 20:19:27

Jól elgondolkoztató a problémátok, kiváncsivá tettetek. :)
Ahogy minél többet gondolkozom rajta, annál több újabb és újabb kérdés ugrik be, amin főleg nektek kell gondolkozni.
Itt van egy pár, hátha "segit" nektek a felkészülésben:
-A kissrác(ok)nak miként fogjátok majd elmagyarázni, amikor már értelmes korban lesz, az eredeti indokokat?
-Ti magatok gondolkoztatok olyanon, hogy pl. ki kivel fog aludni?
-Terveztetek már valamiféle munka-, feladatmegosztást (nagy vonalakban) otthon, ha így hármasban lesztek?
-Gondoltatok arra, hogy esetleg pszichológust megkérdezzetek, milyen hozzállást, taktikát javasol egy ilyen kapcsolathoz?
-Zoltán felkészült arra, hogy ő lesz a "mérleg nyelve"? Értem ez alatt, hogy erősen elképzelhető, hogy kialakulhat egyfajta versengés Adél és Martina között: Adél a 20 év együttlétre, Martina a gyerekre hivatkozhat. Ha ne adj'isten ilyen irányba megy el a kapcsolat, Zoltánt ez egy nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja.
-Ezt a felállást külső személy nem támadhatja meg jogilag? Értem ezalatt, hogy annak ellenére, hogy ti teljes egyetértésben éltek, de pl. egy rosszakaró feljelenti Zoltánt házasságtörésért. A helyzet elég egyértelmű jogilag: Adéllal házas, Martinától a gyerek felvállaltan, mi több együtt is éltek. A kérdésem vonatkozik hogy a bíróság nem köthet bele? Talán kéne ügyvéddel,jogásszal is beszéljetek.
A kérdésekre nem én várok választ, hanem csak eszembejutottak, ez inkább nektek házi feladat :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.04. 10:37:06

Zoltán írja:

@Kökény6: a házzaságtörés tudtommal nem bűncselekmény - vagy máskülönben ki maradna szabadlábon, aki viszi a többieknek a kaját a sittre?

:)

A felvetéseid különben mind-mind korrektek; hogy úgy mondjam, kidolgozás alatt állnak. De igazából mindaddig, amíg Martina még nem kopogott be, addig csak kettőnk véleményét tudjuk leírni.

feco42 2009.02.04. 10:55:42

Vegigfutottam a kommenteket es meg nem lattam a kovetkezo lehetseges problemat ami felmerult bennem:
Tegyuk fel megtalaljatok Martinat, es mindenki bejon mindenkinek...eltek boldogan..de a gyerek csak nem jon ossze (mindegy milyen okbol)...ez egy ido utan feszultsegeket okozhat.

Kökény6 2009.02.04. 12:56:37

@poliamori: A kérdésem lényege nem igazán a szituáció besorolására, hanem az esetleges külső kellemetlenkedő okozta tortúrára vonatkozik. Azaz, bírósági idézés, bizonyitás, magyarázkodás, stb. Magyarul arra gondolok, hogy a helyzetetekkel kéne, hogy ti tisztában legyetek jogilag is, hogy egy ilyen esetleges támadást le tudjatok élből passzolni.

Kökény6 2009.02.04. 13:05:52

Újabb gondolkoznivaló:
mi történne, ha a trióban a helyzetből adódóan felmerülne az intim 3as együttlét akármelyik fél részéről? Ez is lehet komoly problémaforrás.
Nem válasz várok, csak írjátok fel a listátokra, magatoknak.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.04. 13:31:28

@sackalany:

Sacka,

már készülök újra utánanézni kicsit a neten, régebb kutatgattam poliamori ügyben.
lehhet hogy ha találok érdemi infót, csinálok belőle egy újabb posztot, hátha mást is érdekel.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.04. 14:03:40

@Kökény6:

Adél írja (az előtző is én voltam)

Kökény,

sokat segítesz az "agyalással"... :)
A gyerek(ek)nek elmondjuk a frankót. Adél a papa felesége, Martina az anyukád. Máshol ez nem így van, igaz, de nálunk így van :) Szóval nincs mellébeszélés, szándékaink szerint, már egészen pici korban sem.
Ki kivel fog aludni? Csináltatni kellene egy nagyobb ágyat :)
Felvetődött már, megoldandó. Nemtom.
A jogi részének is utánajárunk, habár Z eléggé otthon van jogi területen, de ezzel együtt.
Pszichológus? Nem bízok meg ismeretlenül senkiben... És ez azért nem betegség és tán nem is deviancia. Legalábbis remélem??!!
Intim hármas együttlét: első perctől felmerült. csak nem támasztjuk feltételnek.
Ha ennél részletesebben érdekel, azt csak privát levélben, ha kérhetem.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.04. 14:08:18

@feco42_Rendkivuli_es_Meghatalmazott_Nagypapa:

Adél írja:

Fecó,

ez bizony nehéz kérdés... lehet hogy nem jön össze a gyerek, és még ekkor is két oldalról lehetséges: Z vagy M "hibájából".
Abból a szempontból teljesen mindegy persze, hogy az egész trióban való együttélés ezért lenne. Ha nincs gyerek, nem kell / érdemes egyíüttélni. Persze kiderülni csak azután tud, hogy megvan az elhatározás.
nem árt letisztázni mi van, ha nem jön össze, hogy minden érintett előre tudja mi fog történni ezután.
(Vélhetőleg szétköltözés...?)

feco42 2009.02.04. 14:20:51

@poliamori:
a problema ott van ha egyebkent meg mukodik ez 3as csalad...es kozben derul ki hogy nem jon ossze a gyerek ami miatt az egesz indult... akkor mar esetleg a szetkoltozes is fajdalmas lehet.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.04. 14:33:58

@feco42_Rendkivuli_es_Meghatalmazott_Nagypapa:
Adél:
fecó, teljesen így van, ahogyí miondod. A sorrendiség miatt azonban előbb össze kellene költözni, kipróbálni hogy megesszük-e egymást, majd csak ezután gyerekkel próbálkozni. Értelemszerűen csak ebben a fázisban derül majd ki, ha nem sikerül...
Fájdalmas lehet, egyetértek.
Ki kell találni előre ezt a forgatókönyvet, hogy ne akkor ötleteljünk - ha bekövetkezik.

feco42 2009.02.04. 14:48:06

@poliamori: Ezert vetettem fel, ez is olyasmi amit jo elore atgondolni. sok sikert!

Kökény6 2009.02.04. 22:52:49

Szokásos (!!:) ) agyalás:
Anyagiak: a leírásotok szerint ti magatokban jól megvagytok, ill. a jövőtökre nézve is be vagytok biztosítva.
Mi lesz, ha Martina nem a ti szinteteken lesz anyagilag, de egyébként megfelel? De mégha szinten is van, ebben a felállásban miként lesz a gazdálkodás kialakítva?
A leglogikusabb persze a közös elosztás, amihez a legtöbbbet keresőnek tudomásul kell venni, hogy ő valamennyire eltartja a többit is. És ha történetesen ez Martina lesz???
Szerintem valamilyen szinten mindenki részére kell hagyni egy saját zsebpénzt/költőpénzt és a közös pénz elköltését is egy bizonyos kereten belül meg kell terveznetek.

Ehhez a felálláshoz gondolkoztatok már a hol és hogyan? kérdésen is, azaz: milyen lakásban/házban fogtok lakni.
Szerintem a legkedvezőbb egy önálló ház lehetne:
-saját elképzelésetek szerint épitetthetnétek meg (vagy ha készen veszitek akkor alakitathatnátok át),
-valamennyire lenne egy privát életteretek (a kerthatárokig)a szomszédoktól.
Szabadidős programok, nyaralás: mindig mindenhova együtt mennétek vagy akár külön is elképzelhető? Pl. Zoltán és Martina elmegy 1 hétre nyaralni és addig Adél van a gyerekkel (csak hogy a legsarkalatosabb példát említsem).

Mi lesz, ha a gyerek nem lesz egészséges?? Fizikailag, szellemileg visszamaradt, sérült, bármi...nem folytatom a felsorolást, de...mi lesz? Főleg Adél szempontjából érzékeny kérdés.

Pszichológus: nem valamit kezelni, hanem valamire felkészülni gondoltam. Minket kommentelőket sem ismertek és mégis meghallgattok, kikéritek a véleményünket. Egy pszichológus meg mégis csak szakember, jobban rálát dolgokra.

Késő van, mostanra ennyi sikeredett :)

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.04. 23:20:29

@Kökény6:

Adél:

Kökény,
az eszem megáll tőled :))
Lassan többet gondolkozol a dolgon, mint mi??!! Persze mi is csomót beszélünk róla, habár most pár nap moratóriumot hirdettünk, mert ülepednie is kell a dolgoknak, nem lehet állandóan "lógni a szeren".
Anyagiak: lényeges, de ezt veszem a leglezserebbül - mert általában is így veszem, és mert szerencsére megtehetem. Ebből az is kiderül, hogy nem csak sokat dolgozunk, de valami látszatja is van.
Ha M a legsikeresebb anyagilag, sőt, ő maga a krőzus és ide akarja borítani a zsét, nem fogunk tiltakozni :)))
De ez persze csak vicc, és a valószínűsége kicsi. Gondolj bele: miért keresne egy nálunk tizensok évvel fiatalabb valaki sokkal jobban, vagy akár úgy, mint mi? Statisztikailag elképzelhető, de...
A legtöbbet kereső tudomásul veszi, hogy ő valamennyire eltartja a többit. Más családokban is így megy ez.
Amúgy nálunk (A+Z) tökéletesen közös kassza van, teljes szabadsággal mindenkinek. A nagyobb kiadásokat megbeszéljük, de egyébként semmi beszámolási kötelezettség vagy ilyesmi. Minden mindenkié. Nagyrészt ennek kellene megmaradnia, és ehhez csak M részéről kell annyi lezserség, hogy ebbe ő is belemenjen. nem fogunk egymás között elszámolgatni napi szinten, arra nem vagyok hajlandó.
A kezdetekben leszögezzük a nagyobb egységek megosztását ha szükséges, ez mindenkinek biztonságot ad, utána meg élünk abból ami van, úgy ahogy abból lehet.
Hol? Vélhetően nálunk: ez egy ház. Elférünk.
Nyaralás: minden verzió lehetséges. Amíg a gyerek kicsi és nem érdemes külföldre cipelni, addig akár külön-külön is lehet.
El tudnám képzelni, hogy Zvel mi ketten megyünk, vagy M és Z én meg gyerekezek közben boldogan, vagy, én és M, lányos kirándulásra megyünk, Z meg szívjon, nem igaz? :))
Mi van ha a gyerek sérült: pont az, ami bármilyen más normális, felelős családban van: mindent megteszünk, amit kell, amit lehet, és közben vélhetőleg szenvedünk mint bárki más. Én is.
Arra gondolsz hogy én ebben az esetben már "elállnék a szerződéstől"?
Nem tudhatom, de kétlem.

Kökény kedves,
az elánból, amivel felveted az egyébként jobbnál jobb szitukat és kérdéseket, nem tudnál kisit arra is fordítani, hogy keresel potenciális Martinát?
Vagy igazából álruhában te az lennél, csak kérdezgetsz, hogy lám miket mondunk??? :)))

Köszönjük a kommenteket
jó éjt

Kökény6 2009.02.05. 06:10:10

@poliamori:
Maximum Martin lehetnék, de annak is eléggé elérhetetlen és amúgyis foglalt :))

ZoZoltán 2009.02.08. 20:27:42

Napok óta fontolgatom, hogy hozzászólok, de eddig mindig elodáztam - majd most.

Zoltán, édes druszám (jó, tudom, ez kamunév, de akkor is, engedd meg, hogy igy gondoljak rád, mert ez segit)

Negyvenes vagy, mint jómagam (én 43, csak mondom), és egy végzetes hibát készülsz elkövetni. Egy kicsit hosszú leszek, de elöljáróban elmesélem az én történetem, bizva abban, hogy nem hiába. Aztán majd felteszem a kérdéseimet, illetve a ti esetetekre vetítve a figyelmeztetéseimet, ha nem baj.

2006-ig, 40 éves koromig éltem az agglegények életét: jó szakmám van (orvos lennék, egy nagyon jól megfizetett szakosodással), ház Pesten, vidéki nyaraló, két kocsi, megtakaritás, részvénypakett (noha ez mára kicsit elolvadt) - nem sorolom tovább, mert nem ez a cél. Jól megvagyok - azaz megvoltam.

A magam ura voltam: akkor keltem hétvégén, amikor akartam, oda mentem, ahová akartam, azt hoztam haza, akit akartam, addig maradtam bárhol, ameddig akartam. Azt ettem és ittam, és akkor, amit és amikor akartam, satöbbi. Rengeteg barát, olykor barátnő, nem vittem túlzásba, de ha nem akartam, nem aludtam egyedül.

2006-ban megismerkedtem egy nálam 16 évvel fiatalabb (akkor 24 éves) képzőművésszel, aki teljesen elcsavarta a fejem, és rábeszélt a gyerekre. A házasságra is akart, de annyira azért már rutinos voltam...

Persze, csodálatos dolog a gyerek (2007 nyarán meg is érkezett), de negyven fölött... szóval nem általánositok, magamról beszélek.

Röviden: az életem tényleg teljesen felborult. Azok a kb. 10-15 év alatt kialakult szokások, amelyek az én életemet jelentették, elmentek a francba. Negyven éves fejjel rohangálni a gyerekorvoshoz, 43 évesen vitatkozni 23 éves dadussal a bölcsiben, gyerekorditásra felébredni hetente 20-szor, éjszakánként kétszer-háromszor...

Lehet, hogy én belőlem hiányzik az apai ösztön, de mindezt én olyan frusztrációs forrásként élem meg, amit elmondani sem tudok. És még előttünk áll az iskola.

Mindez senkire nem tartozna persze, és tudom, hogy nem a többségi elvárások szerinti a kommentem, de az isten szerelmére, drága druszám: ha negyvenakárhány éves krodig kibírtad gyerek nélkül, és (ha jól érzékelem) most sem a te ötleted volt a Martina-féle buli, akkor óva intelek, hogy belevágj!

Ha eddig nem hasogattál ki véres cafatokat önnön testedből keserűségedben, hogy nincs gyereked, ez azt jelenti, hogy elég jól elvagy nélküle. Ha elég jól elvagy nélküle, az azt jelenti (szerintem legalábbis), hogy nem kéne erőltetni.

Vedd számba, mi mindent tenne tönkre (bocsánat a gyerekimádóktól!) a gyerek beköszönése.

Egyetlen dolgot kell igennel vagy nemmel megválaszolnod, mielőtt bármit is továbblépnétek: tudtok-e (tudsz-e, drága névrokonom) viszonylag normális lelki körülmények között gyerek nélkül élni?

Ha igen, verjétek ki a fejetekből a gyerek-projektet.

Felriadtok-e éjszakánként arra, hogy úristenem, milyen jó lenne egy gyerek?

Ha nem, verjétek ki sürgősen a fejetekből!

És mindez érvényes Adélra is (fokozottan), hiszen őt ráadásul még a genetikai hókuszpókusz sem fogja fűteni, mint Zoltánt (és persze Martinát, de ez világos).

A kedvesem most 27, és egyre több a nyiltan is megnyilvánuló véleménykülönbség közöttünk. Neki még egészen más fogalmai vannak pl. egy házibuliról, mint nekem. Én már képtelen vagyok egy szórakozóhelyen eltölteni egy éjszakát (azaz nem képtelen, inkább kedvem nincs, mert jobb bulinak tartok egy szűkebb körű baráti beszélgetést, borozást, de ezt meg a gyermekem anyja unja... Az a 15-16 év kurvasok tud ám lenni - gondold át, az majdnem egy emberöltő, szinte a generációd gyermeke lehetne...)

A további buktatókról, a Martina és Adél közötti ezernyi időzitett bombáról majd legközelebb.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.02.09. 17:17:53

@ZoZoltán:

Zoltán írja:

Annyira jól sikerült a kommented, hogy Adél már meg is vádolt azzal, hogy biztosan én írtam :-)

Látod, annyira szeret engem, hogy automatikusan feltételezi: csak én tudok jópofa és logikus hozzászólásokat írni :-))

Kökény6 2009.02.10. 04:39:06

ZoZoltán: az a szánalmas benned, hogy a saját döntésed (gyerekvállalás) következményeit áldozatként éled meg. Vagy nem vagy elég érett ilyen döntést hozni vagy felelőtlen vagy. És ha már ilyen számodra kellemetlen helyzetbe kerültél se tudod felvállalni a következményeket. Jól látod magad is: egyre több lesz a konfliktus kettőtök közt és ez a végén váláshoz fog vezetni...de nem a "generációs " ellentétek miatt.
Én nem azért "ítéllek el" mert kényelmesen szeretsz élni gyerek nélkül, hanem azért, mert felelőtlen voltál és még így se tudod vállalni a következményeket MAGAD előtt.

ZoZoltán 2009.02.13. 11:01:27

@poliamori: Nem ismerlek, hogy milyen pasi lehetsz, de ha egyszer Adél mondta, biztos hizelgő rám nézve :)

ZoZoltán 2009.02.13. 11:05:18

@Kökény6: elég kategorikusan fogalmazol és mondassz itéletet, amit most nem fogok kommentálni. Az embernek legyen ereje visszafogni magát akkor is, ha megdönthetetlennek hitt véleménye van és a teljes igazság letéteményesének érzi magát. Neked nincs ehhez erőd, nekem igen.

Biztos a te stilusod a menő, amivel nem tudok versenyezni, ezért nem is erőltetem tovább az enyémet. Üdv.

Kökény6 2009.02.16. 09:33:28

@ZoZoltán: Azért csak az vigasztal, hogy a saját hibádba estél:
Te írtál elég sokat magadról, ami alapján megírtam az ÉN véleményemet, nem az univerzális és megdönthetetlen alapigazságot. Ez alapján te pedig szépen félrepozicionáltál engem, anélkül, hogy te csak legalább annyit tudnál rólam, mint én rólad. Ez van.

ZoZoltán 2009.02.19. 13:20:02

Adél-Martina konfliktusról:

Azzal álltatom magam, hogy 43 évesen lassan már ismerem a nőket. Nem dicsekvésként, remélem senki nem annak veszi, de eddig úgy 80 és 100 között van azoknak a nőknek a száma, akikkel rövidebb-hosszabb ideig dolgom volt. Ha leszámitjuk az egy-kétéjszakás kalandokat, akkor is tucatnyi olyan kapcsolatom volt, amik legalább fél-egy évig tartottak, innen az önbizalom. Persze lehet hogy tévedek.

Ha jól látom a terveket, Adél és Martina között meglenne úgy 12-15 év külömbség, ami Adél számára valószinűleg egy soha fel nem dolgozható hátrányt jelentene, bármilyen jó kapcsolat is alakulna ki a két nő között. Általánosságban mondom és ne tessék megsértődni, de egy harmincas évei elején járó nő testileg jobb karban van, mint egy negyvenes (tisztelet a ritka kivételeknek). Arról nem is beszélve, hogy Martina új hús Zoltánnak, tehát érdekesebb, izgatóbb, szexibb, mint Adél. Ha a szexre koncentrálunk, teljesen természetes, hogy az első időben többször és jobban kivánná meg Martinát, amit egy közös háztartásban azért elég nehéz lenne eltitkolni, még akkor is, ha Zoltán és Martina összebújásaira olyankor keritenek sort, amikor Adél nincs jelen. Meg aztán Zoltán sem huszonéves, és hacsak nem forditja jövedelme jelentős részét izgatószerekre meg kék és más szinű teljesitményfokozókra, elég nehezen tudja majd állóképességgel bizonyitani, hogy ő két csárdában is tud dudás lenni :)

Zoltánt sem lehet feltétlenül irigyelni. Energiája oroszlánrészét az egyensúlyozás fogja lekötni a két nő között, és állitom, ennek ellenére nem fog sikerülni. Persze más és más státusza van, illetve lesz a két nőnek (főleg a gyerek megszületése után), de mivel nem egy szultán udvarában fognak élni, ahol előre meghatározott szerepe volt minden feleségnek, a mindennapi konfliktusok előre kódolva vannak. Feltételezem, mindkét nő értelmes, intelligens, modern és felvilágosult, vagyis egyikük sem fogadna el egyértelműen alárendelt szerepet, még akkor sem, ha ezt esetleg szóban eleinte fel is vállalná.

Adél! Nézz tükörbe és mondd ki: a gyereket a magaménak fogom tudni tekinteni! Sikerült? Őszintén?

Zoltán! Nézz tükörbe és mondd ki: a gyerek megszületése semmiféle irányba nem fogja befolyásolni az Adéllal szemben érzett szeretetet, szerelmet, barátságot, társ-érzést! Sikerült? Őszintén?

Martina (ha majd felbukkansz és olvasod ezt)! Nézz tükörbe és mondd ki: Nem érzem úgy, hogy megvásároltak engem s a gyermekem egy biztos anyagi jövő reményében! Sikerült? Őszintén?

Most ennyi. Jövök még, csak egy családi kötelezettség most egy pár napra elszólit busóföldre :) És a bejegyzés utolsó mondatát megszivlelve terjesztem a linket: eddig három barátomnak is megmutattam, de a bé nejemnek nem, ezt ne is kérjétek :)

manner 2009.03.01. 19:05:33

Hmmm. érdekes ez az egész. Most voltaképpen ki is akarja veszettül, rettenetesen, tűzön-vizen át ezt a gyereket?
Nekem nem stimmel a történetben az, hogy ennyire az örökbefogadás ellen vagytok ÉS ennyire nincs egyértelmű, vad, emésztő, stb vágy egyikőtökben sem a gyerek iránt. Nem akarok ítélkezni, de valahogy az az érzésem, hogy olyan nagyon egyikőtök sem akarja - akkor meg miért ez a bonyolult konfiguárció? Alaposan végigolvastam az egészet, az összes kommentet, a válaszaitokat. Nekem nem áll össze. Talán harmincegynéhány évesen nagyképűség, de én is meglehetősen jó emberismerőnek tartom magam. Nekem is eszembe jutott a pszichológus, de más miatt. Nem gondoltatok arra, hogy tisztázni kéne külön-külön és együtt is a motivációitokat? Ebben segíthetne! lehet, hogy egészen új dolgokra jönnétek rá...

anyk 2009.03.01. 22:56:44

Kedves Adél és Zoltán! Meg szabad kérdeznem, hogy kicsiny országunk mely csücskében éltek?

@manner: Szerintem sokkal furcsább, riasztóbb lenne, ha görcsösen, bármi áron szeretnék összehozni a dolgot. A tűzön-vizen stb. esetében gond lehet, ha a cél érdekében olyan kompromisszumokat is bevállalnak, amit később talán megbánnának. Úgy látom, ezzel a bloggal Adél és Zoltán nyitott egy lehetőség felé, aztán lesz, ahogy lesz és sikerül (ha jól látom). Ha Te volnál a helyükben, és nagyon szeretnéd a gyereket, mit tennél (az örökbefogadáson kívül)?

Üdv,
anyk

Vargagi 2009.03.02. 13:50:32

Kedves Adél és Zoltán!

Véleményem szerint az ötlet több mint furcsa. Szerintem jó dolgotokban azt sem tudjátok, hogy mit csináljatok. Véleményem szerint ebben a történetben a gyermek kérdése az utolsó helyen van, inkább a kalandkeresésen van a hangsúly. Ha igazán gyermeket akarnátok, annak számos más útja van. Adrenalin növeléshez ajánlom az extrémsportokat.

anyk 2009.03.02. 16:58:39

@Vargagi: Írták, hogy ha kalandot keresnének, arra ott a partnerkereső oldalak sokasága.

Némi rosszindulatot vélek felfedezni a kommentedben... Én speciel át tudom érezni a helyzetüket.

Vargagi 2009.03.02. 20:06:13

@anyk: Rosszindulat egy csepp sincs bennem.Véleményt kértek, véleményt írok le. Úgy gondolom, aki igazán gyereket akar, az nem így tesz, hidd el a gyermek utáni vágyat át tudom érezni..mondom ezt 4 lombikprogrammal a hátam mögött

manner 2009.03.02. 22:19:02

@anyk
én nem zárnám ki az örökbefogadást. ennyi. és nehezen tudok azonosulni azzal az idokkal (t.i. genetikai aggályok), ami miatt ők kizárják.
A kérdés egyébként jó, hogy én mit tennék. vsz egész más helyzetben vagyok, bár igaz, ami igaz, nem tudjuk, hogy miért nem lehet Adélnak gyereke, vagyis, hogy miért kizárt, hogy legyen nekik, kettejüknek közös gyerekük. Nem tartozik rám / ránk, de így nyilván nehéz ennél jobban beleélni magam. A szülő nő életkora, mint tudjuk, ma már egyáltalán nem akadály, és nem csak a Hollywoodi színésznőkre gondolok. És rengeteg módszer van, amit én Adél helyében végigpróbálnék, mielőtt egy ilyen megoldást kitalálok, ill. ebbe belemegyek.
anyk: szerinted miért az lenne furcsább?

lanina 2009.03.03. 12:53:09

A beranyasagot miert zarjatok ki? Ugyebar ebben az esetben is lehetseges, hogy Zoltan legyen az apa. Nem kellene szerelmi haromszog sem es ha nem birtok ketten a gyerekkel, akkor meg mindig lehet dadat/babyszittert fogadni melle.

manner 2009.03.03. 20:21:00

ja, igen. az egy dolog, hogy itthon tiltjaa törvény, de pl az is egy lehetőség, hogy akkor nem itthon végeztetni... úgy hallottam, Lengyelorszában is lehet pl., az nem is tűnik olyan messzinek....

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.03. 23:19:26

@anyk:

Zoltán írja:

Szia anyk! Mi Budapesten, azon belül Pesten élünk.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.03. 23:21:09

@Vargagi:

Zoltán írja:

Számos útja? Sorolj már fel egy párat, az örökbefogadáson kívül. Köszi előre is.

Ja: lehetőleg törvényes legyen, és ne kerüljön tízmilliókba.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.03. 23:29:31

@Vargagi:

Zoltán írja:

Nem állította senki, hogy esténként véreske karmoljuk a tenyerünket a gyermek utáni vágy miatt. Vagy szerinted csak az "érdemel" gyereket, aki már maga alá piszkolt vágyakozásában és kétségbeesésében?

Elmúltunk negyven, megtanultunk higgadtan gondolkozni és talán együtt is élni olyan problémákkal, amelyekkel együtt kell.

Mi nem a gyermeknemzést tekintjük az élet egyetlen, szóba jöhető értelmének, ugyanakkor gúnyolódás nélkül elfogadjuk, hogy mások szerint viszont ez a végső Cél, a Nagy Rév, ahová el kell jutni. Persze nem szeretjük, ha viszont mások gúnyolódnak rajtunk és elveinken.

Az adrenalinos-extrémsportos ötletet is köszönjük, igaz, jólneveltségünk megakadályoz abban, hogy hasonló riposzttal viszonozzuk.

A posztban vázolt ötletet felvetettük, megköszönünk minden tippet, kérdést, kételyt, figyelmeztetést és javaslatot. És az érdemi kommentelőkkel szívesen vitatkozunk is.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.03. 23:33:28

@manner:

Zoltán írja:

Nem akarunk se bujkálni, se külföldre járogatni (mármint emiatt), és főként nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, ami (előbb-utóbb napvilágra kerülve) összeütközést jelentene a törvénnyel.

Béranya... Már a szó is borzalmasan hangzik, arról nem beszélve, hogy mennyi kockázatot hordoz magában.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.03. 23:34:52

@ZoZoltán:

Zoltán írja:

Te aztán nem cicóztál :-)

Köszönjük a kommentet; egy csomó megfontolnivalót adtál...

Még majd gyere :-)

manner 2009.03.08. 13:21:18

Én csak arra gondoltam, hogy 1. ha Adél amúgy képes lenne kihordani a babát, vagy 2. ha adhatná hozzá a petesejtet, akkor mégis az övé is lenne a baba. Én amennyire bele tudom élni magam a helyzetébe, ezt választanám szemben a háromszöges-Martinás verzióval, mert a szememben két fontos előnye van a fent vázolt elképzelésetekhez képest:
1. ahogy akkor mégis KÖZÖS gyerek lenne
2. Adél feleség-státusza egy pillanatig sem kérdőjeleződne meg.
(3. ezt csak zárójelben: arra gondoltatok már, hogy hogy véditek meg magatokat a helyes, intelligens, vonzó harmadiknak tűnő, ám pénzéhes és megbízhatatlan Martináktól? Sajna a mai világban nem lesz könnyű olyat találni, aki vagy pont erre vágyna, amit kínáltok, vagy valami oknál fogva, például altruizmusból segít rajtatok. Én rettentően félnék ennek a kockázataitól.)

A jogi-törvényi aggályokat abszolút megértem, ugyanakkor régebben Magyarországon is lehetett ezt, és simán lehet, hogy újra visszakerül a szabályozásba ez a dajkaanyásdi (talán ez egy kicsit jobban hangzik, mint a béranya). Azért is van némi esély, hogy újra legalizálják, mert fel lehet kerülni várólistára.
De ne értsétek félre, én nem a poliamori-filozófia ellen érvelek, csak leírtam a véleményemet.

KritICA 2009.03.08. 21:25:10

Sziasztok,
nekem kissé úgy tűnik ez az egész blog, mintha valaki újságcikkhez, könyvhöz gyűjtene anyagot...
A felvetés érdekes, vitaindító, elgondolkodtató, de olyan mű...
Bocs...

manner 2009.03.08. 23:17:16

@KritICA: mi tagadás, bennem is felmerült ugyanez.

KritICA 2009.03.11. 21:54:47

Upsz..megdöglött a blog??

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.13. 14:55:54

@KritICA:

Zoltán írja:

Nem, nem döglött (még) meg, csak rengeteget beszélgetünk itthon is a témáról, többek között az általatok felvetett lehetséges problémákra keresünk válaszokat, megoldásokat...

És nem, kedves KritICA, nem újságcikkhez vagy könyvhöz gyűjtünk anyagot. Hogy érted, hogy "mű"?

Az az igazság, hogy egyre több buktatót látunk benne, egyre több vékony jeget. De továbbra is olvassuk a hozzászólásokat, hátha megérkezik a tuti megoldás.

poliamori · http://poliamori.blog.hu 2009.03.13. 14:57:31

@manner:

Zoltán írja:

Bennünk is felmerült a pénzéhes, számító Martina gondolata, de - ahogy ezt már talán írtuk - bízunk az emberismeretünkben. Mindenesetre innen is üzenjük, hogy bennünket nem könnyű az orrunknál fogva vezetni :)))

manner 2009.04.04. 11:36:47

hűha, leállt a blog?

Kökény6 2009.05.04. 19:25:26

Sziasztok!
Történt valami 1 hónapja?

manner 2009.05.11. 22:56:27

Biztos megjött Martina és ismerkednek.

Kökény6 2009.07.21. 15:43:45

Se hozzászólások, se blogbejegyzés. Lekerült a napi rendről vagy lett más megoldás?

misspony 2009.12.26. 17:12:36

Várjuk a folytatást......

manner 2010.10.28. 23:42:05

Na, azt szerintem várhatjuk.
süti beállítások módosítása